De wereld samen een beetje beter maken

BBQ Centrale zet zich in voor Stichting ALS en Orphans of Tu Bong Vietnam. Wil jij ons helpen en een klein bedrag doneren? Je hebt bij het afrekenen de optie om €1,- aan te vinken bij één of beide doelen. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij je bestelling. Voor elke donatie die jij doet, doneren wij nog eens €1,- per geselecteerd doel.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

ALS is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er voor deze 1500 patiënten nog niet.

Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid nihil zijn; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek naar ALS in Nederland wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland.

Orphans of Tu Bong Vietnam

Tinh Xa Ngoc is een boeddhistische tempel, 80 kilometer ten noorden van Nha Trang in Vietnam. De monniken aldaar hebben een geweldig weeshuis gebouwd in landelijk gebied. Op dit moment telt het weeshuis 17 baby’s, 12 jongens en 5 meisjes. De baby’s variëren in de leeftijd van 4 maanden tot net iets ouder dan 3 jaar. Het weeshuis krijgt voornamelijk baby’s die ’s nachts achtergelaten worden in een doos voor het weeshuis of op het terrein van de tempel. Sommige baby’s komen via het ziekenhuis nadat de moeders hen niet mee naar huis willen nemen. Enkele ouders brengen zelf hun baby omdat ze er niet voor kunnen zorgen. Baby’s hebben 24 uur per dag zorg en aandacht nodig.

Er is veel hulp nodig om de kosten voor flesvoeding, luiers, eten en medicijnen te kunnen betalen. Dit naast de kosten voor de algehele zorg. Het is onlangs gelukt om een hydrocultuur systeem te realiseren waarin 280 planten kunnen groeien. Zo kan er in de toekomst zelfstandig eten worden geteeld. Het doel van het weeshuis is om deze kinderen op te laten groeien tot actieve, gezonde kinderen in een liefdevolle omgeving. Met hopelijk in de toekomst zicht op een opleiding of baan.